Waar ben je naar opzoek?

De nieuwste ventilatietechniek in jaren ‘70 galerijflats

Eind 2020 heeft Steboma Ventilatietechniek, in opdracht van Lok Installaties uit Bodegraven, de laatste woningen aan de Agaatlaan te Leiden voorzien van een uniek ventilatie systeem.

Niét zozeer uniek omdat het een hele bijzonder systeem betrof, máár met name omdat de bestaande ruim 200 woningen in een relatief kort tijdsbestek en met een strakke planning werden voorzien van een zgn. WTW systeem.

En dat terwijl de bewoners in de woning aanwezig waren. Per dag werd er één woning uitgevoerd met dit “ge-prefabde” ventilatiesysteem.

 

 

De galerijflats dateren uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Ventilatie vond men nog niet zo belangrijk als nu, én zeker niet in combinatie met warmteterugwinning. De bestaande gemetselde schoorstenen zijn als sparingen voor de verticale luchtkanalen gebruikt. Na de warmte terugwinning wordt de afblaaslucht via een terugslagklep en brandklep, via dit kanaal op het dak afgevoerd.

Doordat ook de sanitaire voorzieningen werden gerenoveerd kon er boven het systeem plafond een WTW unit van Zehnder, type WHR 920 worden geplaatst. Een WTW unit uitermate geschikt voor renovatie toepassingen. Deze unit hangt verticaal in de badkamer en is aan de onderzijde middels een luik bereikbaar.

De luchtkanalen in de woningen voor de toevoer en afzuiglucht, zijn via ronde Airspiralo kanalen, van -en naar de diverse verblijfruimten gebracht. De kanalen zijn weggewerkt achter systeemplafonds, vaste plafonds en koven. Middels de toevoer en retour rozetten in wanden en plafonds is er een luchtbalans systeem, met een hoog rendement warmteterugwinning gecreëerd, dat weer jaren mee kan.

Na de montage van het systeem is elke woning ingeregeld, ingemeten en gedocumenteerd.

Uiteindelijk is elke woning voorzien van een identiek systeem… en dat dan ruim 200 maal.

Heeft u een ander of een soortgelijk vraagstuk dan gaan wij deze ventilatie uitdaging graag met u aan. Neem voor meer informatie contact met ons op.